Na kvalitě sýru záleží: Nejlepší smažák je z 30% eidamu
Na smažený sýr si v prvé řadě kupte kvalitní sýr. Nejlepší smažák uděláte z eidamu třicítky. Nízkotučné varianty nejsou vhodné, protože mají nejen mdlou chuť, ale především se hůře smaží. Méně tučné sýry totiž obsahují více vody, která se při smažení uvolní a sýr se tedy snadněji rozteče.
Sýr na smažák si nechte nakrájet na centimetrové plátky
Třicetiprocentní eidam si nechte v obchodě nakrájet zhruba na centimetrové plátky. Jeden plátek odpovídá jedné porci smaženého sýru. Nákupu baleného sýru se raději vyhněte, nemusí být čerstvý.
Eidam obalujte v trojobalu celkem nadvakrát
Trojobal se skládá z mouky, ušlehaného vejce a čerstvé strouhanky. Pokud chcete, aby vám smažený sýr při přípravě nevytekl, obalte jej v trojobalu rovnou dvakrát. A to v mouce, vejci, strouhance a pak ještě jednou ve vejci a strouhance. Jednotlivé vrstvy na sýru dobře upěchujte rukama, zvlášť si dejte záležet na jeho hranách.
Obalený sýr vložte na 10 až 20 minut do mrazáku
Jaký další fígl zaručí, že vám smažený sýr nevyteče? Eidam obalený nadvakrát v trojobalu dejte na 10 až 20 minut do mrazničky. Až poté jej následně smažte v rozpáleném oleji.
Dejte si záležet i na samotném smažení
K přípravě dokonalého smaženého sýra potřebujete vyšší vrstvu oleje, který mějte v pánvi nebo hrnci. Obalený sýr smažte z obou stran až v rozpáleném oleji. Jak poznáte, že je olej rozpálený? Hoďte do něj drobeček strouhanky. Jakmile se kolem ní začnou dělat drobné bublinky, můžete vložit do oleje také sýr.
Obalený sýr smažte v oleji dozlatova z obou stran. Manipulujte s ním opravdu opatrně pomocí obracečky. Nikdy smažený sýr při obracení neotáčejte vidličkou, mohli byste nechtěně propíchnout trojobal a smažák by vytekl.
Pokud se budete držet výše uvedených zásad, připravíte si dokonalý domácí smažený sýr, který nevyteče. Podávejte jej s hranolky či šťouchanými bramborami a s domácí tatarkou.