Když vejdeme do obchodu a začneme vybírat cibuli k vaření, řadu z nás to znejistí. V oddělení zeleniny máme na výběr zpravidla bílou, žlutou a červenou cibuli. Tyto druhy cibule se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí a texturou. Odlišné vlastnosti tyto cibule mají i při vaření. K čemu všemu je tedy můžeme používat?
Žlutá cibule: Všestranný pomocník při vaření
Nejběžnějším a nejpoužívanějším druhem cibule je právě ta žlutá. Tuto cibuli, která má v české i světové kuchyni velmi všestranné využití, poznáte podle hnědé slupky a žluto-bílé dužiny.
Od bílé a červené cibule se liší tím, že při vaření snese velmi vysoké teploty. Svou výraznou až štiplavou chuť si zachovává i tehdy, pokud ji budete smažit či dusit velmi dlouhou dobu. Osmažená žlutá cibulka je ostatně v české kuchyni základem řady jídel. Najdete ji v omáčkách, guláších či polévkách, kterým dodává svou typickou chuť.
Žlutá cibule, které se právem přezdívá královna zeleniny, hraje prim hlavně při přípravě teplých jídel. Výjimečně se konzumuje zasyrova. A to třeba jako příloha ke guláši, čevapčiči, tlačence nebo tatarskému bifteku.
Červená cibule: Nejlepší je začerstva
Červenou cibuli, která není tak štiplavá jako cibule žlutá, řada z nás zbožňuje pro její příjemnou vůni a nasládlou chuť. Tento druh cibule má všestranné využití ve studené kuchyni. Hodí se do zeleninových salátů, výborná však je i v bramborovém salátu.
Pro svou výraznou chuť je červená cibule oblíbená také v teplé kuchyni. Tento druh cibule totiž dlouhým vařením ztrácí pouze barvu, svou typickou chuť si ale stále zachovává. Červenou cibuli tak můžete bez obav použít jak k dušení, tak pečení. Pokrmům na rozdíl od žluté cibule dodává jemnější a sladší chuť.
Tip: Zkuste si z červené cibule připravit chutney (čatní). Získáte tak vynikající přílohu k minutkovým nebo pečeným masům.
Bílá cibule: Základ studených omáček
Bílou cibuli poznáte podle bílé slupky s lehkých žlutavým zabarvením. Její dužina má bílou barvu a ve srovnání se žlutou cibulí o mnoho tenčí strukturu. Když bílou cibuli osmahnete na másle, začne prosvítat a ztrácí svou chuť.
Tento druh cibule se tedy nehodí na klasické vaření, využívejte ji raději ve studené kuchyni. Nakrájejte ji zasyrova na kostičky nebo proužky a přidejte do zeleninových salátů.