Máte viditelné otoky
V důsledku vysokého příjmu soli začne vaše tělo rovněž nadměrně zadržovat vodu. Tato skutečnost se projeví především viditelnými otoky na dolních končetinách, nevzhlednými váčky pod očima nebo nateklými prsty na rukou.
Zápasíte s bolestmi hlavy
Přemíra sodíku výrazně zvyšuje také krevní tlak. V důsledku toho můžete trpět častými bolestmi hlavy. Nadměrným solením se navíc vystavujete zvýšenému riziku rozvoje srdečních chorob.
Trápí vás svalové křeče
S nadměrným solením jsou spojeny také časté a velmi intenzivní svalové křeče. Když budete konzumovat více slaných jídel, narušíte tím ve svém těle rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem, která ovlivňuje svalovou kontrakci. V důsledku nadmíry sodíku tak budou vaše svaly mnohem citlivější a budete v nich cítit napětí i bolest.
Máte problémy s klouby a se zuby
Nadměrný příjem soli zvyšuje vylučování vápníku z vašeho těla. A když váš organismus začne trpět nedostatkem vápníku, začnou vás bolet klouby a budete mít problémy se zuby. Příliš časté solení může způsobit dokonce rozvoj osteoporózy.
Jakým způsobem tedy solit?
Zdravotní problémy způsobuje jak zvýšený příjem soli, tak i její nedostatek. Jakým způsobem byste tedy měli sůl konzumovat, aby pro vás byla prospěšná a aby vám nijak neškodila?
1. Dospělý člověk by měl denně přijmout maximálně 6 gramů soli. Toto množství odpovídá jedné čajové lžičce.
2. Se solením by měli být mnohem opatrnější děti, lidé nad 50 let, diabetici a také lidé s vysokým tlakem. Jejich maximální denní příjem se pohybuje do 3 gramů soli.
3. Nejvíc soli se skrývá v průmyslově vyráběných produktech. Sledujte tedy pozorně na etiketách, kolik soli daný výrobek obsahuje.
4. Jídlo, které si uvaříte, už na talíři rozhodně nedosolujte. Místo toho jej dochuťte čerstvými či sušenými bylinkami, octem nebo citrónovou šťávou.
5. Pokud můžete, vyřaďte ze svého jídelníčku následující pokrmy, které obsahují vysoké procento skryté soli: bílé pečivo, chléb, pizza, uzeniny, jídla v konzervách, polévky ze sáčku, mražené polotovary aj.
6. Přestaňte chodit do restaurací a do rychlého občerstvení. Začněte si raději vařit doma. Jedině tak budete mít příjem soli pod stálou kontrolou.