Děláme to automaticky. Do vody dáme vařit syrové brambory nakrájené na kostičky. Po jejich uvaření vařící vodu slijeme do odpadu. Brambory pak pošťoucháme nebo si z nich uděláme bramborovou kaši. Jenže zbavovat se vody z vařených brambor je opravdu velká škoda. Můžete ji totiž dále využít nejen při vaření, ale i při úklidu nebo péči o své tělo.

Vařené brambory: Cenný zdroj vitaminů a minerálů

Brambory jsou bohaté na vitaminy a minerály. Najdete v nich vitamin C, vápník, hořčík, měď, železo, draslík, zinek nebo fosfor. Jejich slupka je cenným zdrojem kyseliny listové a také kyseliny pantothenové.

Brambory tyto látky neztrácejí ani při vaření, i když jich ve srovnání se syrovým stavem obsahují mnohem méně. Právě při vaření se cenné látky nacházející se v bramborách dostávají i do vody. Voda z vařených brambor je bohatá hlavně na hořčík a draslík. Proto je škoda ji vylévat, co myslíte?

Pokračujte na další straně.