Jaro je ideálním obdobím k tomu, abyste si zašli do přírody na bylinky. Připravíte se tak předem na záludnosti sychravého podzimu a mrazivé zimy, kdy vám ve zvýšené míře hrozí nachlazení, kašel nebo chřipka. Právě nastal vhodný čas k tomu, abyste si natrhali i mladé smrkové výhonky a připravili si z nich léčivý smrkový sirup. Jak na to?

Mladé smrkové výhonky: Čím jsou jedinečné?

Léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Tyto čerstvé výhonky, které poznáte podle křehkosti a zářivé světlezelené barvy, skrývají obrovskou koncentraci éterických olejů a minerálních solí, ale i vitaminu C. Jejich sběr je vhodný právě teď během května a června, kdy mají největší sílu.

Sbírejte ale výhonky, které mají maximálně pět centimetrů. Tyto mladé smrkové části v sobě mají také velké množství antioxidantů, a to zejména fenolů a flavonoidů. Díky tomu vykazují silné protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Tip: Smrkové výhonky sbírejte pouze za slunečného počasí, a to ideálně během dopoledne.

Pokračujte na další straně.