Medvědí česnek získal v posledních letech mezi lidmi na obrovské popularitě. Tato bylinka, která je nejen zdravá, ale zároveň velmi chutná, nesmí na jaře chybět na žádném českém talíři. Máte svá tajná místa, kam na medvědí česnek každoročně chodíte? Zkuste si z této jarní bylinky uvařit několik dobrot, které se vám doslova rozplynou na jazyku.

Medvědí česnek: Proč má česnekovou vůni a chuť?

Když si utrhnete list medvědího česneku a promněte jej mezi prsty, ucítíte typickou česnekovou vůni. Také když tuto oblíbenou jarní bylinku ochutnáte, bude vám chutí připomínat právě česnek. Proč to tak je?

V medvědím česneku se nachází esenciální olej obsahující látky allylsulfidy. Právě ty jsou zodpovědné za typickou chuť a vůni. A nejen to. Allylsulfidy velmi pozitivně ovlivňují naše zdraví. Především díky nim a také další obsažené látce – allicinu - se o medvědím česneku mluví jako o přírodním antibiotiku, které působí proti škodlivým virům a bakteriím.

Kromě allylsulfidů je medvědí česnek bohatý také na vitamíny A, B1, B2 a C. Najdete v něm také obrovské množství minerálních látek, a to především železo, hořčík, vápník, mangan nebo měď.

Pokračujte na další straně.