Česnek je už dávno jednou z nejpopulárnějších surovin v téměř každé světové kuchyni. Díky tomu, že je doslova nabitý vitamíny, vápníkem, selenem a dalšími prospěšnými látkami, je česnek i přes svůj nelahodící zápach velmi dobrým zabijákem nemocí. Hlavně, když je konzumován syrový.

Už ve starověku lidé využívali česnek jako dezinfekci a pro své mnohočetné léčivé schopnosti byl považován za něco posvátného. Používá se jako prevence před nemocemi jako je ateroskleróza, infarkt myokardu nebo ischemická choroba srdeční. Česnek taktéž snižuje krevní tlak a cholesterol. V kombinaci se zázvorem a cibulí, je česnek využíván pro detoxikaci po chemoterapii.

Česnek pomáhá léčit i takové neduhy jako nachlazení, chřipku, plísňové infekce, "cestovní" průjmy nebo bodnutí od exotického hmyzu. A zmírňuje symptomy cukrovky, zvětšené prostaty nebo osteoartrózy, onemocnění kloubů. Navíc eliminuje toxiny v těle a napomáhá posílení imunitního systému.

Nejlepší je česnek užívat syrový, protože tepelná úprava ničí alicin, aktivní složku, která může za všechny pozitivní účinky česneku. Pokud česnek rozdrtíte, zvýšíte jeho účinnost. Plný žaludek není schopen vstřebat všechny živiny, proto je lepší konzumovat česnek ke zdravotním účelům nalačno.

A tady vám přikládáme pár přírodních receptů:

Pokračujte na další straně.