Podzimní koláč s jablky a hruškami si zamilujete. Přinášíme recept

Suroviny na podzimní koláč

Na těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru (doporučujeme mírně ubrat)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 300 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 110 g rozpuštěného másla

Skořicová směs:

  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce kakaa

Drobenka:

  • 60 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky

Ovoce:

  • 2 velká jablka
  • 4 menší hrušky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce skořice
Zdroj fotky: Shutterstock

Příprava podzimního koláče krok za krokem

1. Příprava těsta: V míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Poté přidejte mléko, vejce a rozpuštěné máslo a vše vyšlehejte ručním mixérem do hladkého těsta.

2. Příprava ovoce: Oloupejte jablka a hrušky a nakrájejte je na malé kousky. Přidejte k nim lžíci cukru a lžíci skořice, důkladně promíchejte a nechte chvíli odležet.

3. Spojení těsta a ovoce: Připravené ovoce vmíchejte do těsta. Těsto vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech přibližně 30×40 cm.

4. Skořicová směs: Rozpusťte máslo a smíchejte s cukrem, skořicí a kakaem. Skořicovou směs pak nalijte na těsto cik cak, čímž vytvoříte zajímavý dekorativní efekt a přidáte koláči intenzivní skořicovou vůni.

5. Drobenka: Na závěr si připravte drobenku z másla, mouky a moučkového cukru a posypte jí celý koláč.

6. Pečení: Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut (řiďte se vaší troubou, dokud není povrch zlatavý a koláč upečený).

Naše doporučení na závěr

Pokud máte rádi trochu více textury, můžete do koláče přidat rozinky namočené v rumu nebo nasekané ořechy, které dodají další vrstvy chuti a aroma. Koláč je nejlahodnější ještě teplý, podávaný třeba s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.