Příznaky covidu XEC: Jak ho odlišíte od chřipky?

Vědci z Univerzity v Jižní Karolíně již v roce 2020 zjistili, že covid má své specifické „rozvržení“ příznaků. Můžeme ho sledovat podle následujícího pořadí:

  1. Horečka
  2. Kašel
  3. Bolest svalů, krku nebo hlavy
  4. Nevolnost či zvracení
  5. Průjem
Zdroj fotky: Shutterstock

Na první pohled by se to mohlo zdát jako typická chřipka, ale právě rozdílné pořadí je podstatné. Jak uvedl odborník Robert Glatter, sezónní chřipka zpravidla začíná kašlem, kdežto u covidu přichází nejdříve horečka. Pokud se objeví horečka jako první, je vyšší šance, že se jedná o covid. Lékaři tak mohou rychleji jednat a nastavit správnou léčbu.

Nakažlivost varianty XEC je vyšší

Varianta covidu XEC sice nepřináší závažnější průběh nemoci nežli její předchůdci, ale její nakažlivost je vyšší. Kombinací několika subvariant omikronu je rychlejší a šíří se snáze. I v Česku denně přibývají tisíce nově nakažených, což dokazují statistiky Ministerstva zdravotnictví. Pravidelně je hospitalizováno přes 300 lidí, přičemž většina z nich jsou starší osoby.

Jak tedy reagovat na nové zprávy o rychle se šířící variantě covidu? Kromě dodržování základních hygienických opatření, jako je nošení roušek a pravidelné mytí rukou, je dobré věnovat pozornost pořadí příznaků. Pokud se u vás objeví horečka a následně kašel, zbystřete – může to být covid. A nezapomínejte, že testování je stále jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zjistit, na čem jste.