Tipy jak na sušení hub: Na vzduchu, v troubě nebo v sušičce

Tradiční metoda: Sušení hub na vzduchu

V prvé řadě můžete vyzkoušet sušení hub venku na vzduchu. Ale pozor, není to tak jednoduché, jak se zdá. Houby nakrájejte na tenké plátky (ideálně kolem 3 mm), které rozložte v jedné vrstvě na pletivo nebo textilní síť. Nejlepší místo pro sušení hub je ve stínu (například na zastřešené terase), kde proudí vzduch – slunce totiž může způsobit, že houby ztratí barvu a chuť. Houby vždy přeneste na noc dovnitř, aby nenavlhly z noční rosy nebo deště. A zapomeňte na staré noviny, na které se houby rády lepí a navíc zadržují vlhkost.

Zdroj fotek: Shutterstock

Sušení hub v sušičce: Moderní a rychlá cesta

Máte doma sušičku? Pak máte vyhráno. Tento přístroj vám ušetří spoustu času a houby krásně usuší během pár hodin. Rozložte tenké plátky hub do jednotlivých pater sušičky, nastavte teplotu na 40–50 °C a nechte přístroj pracovat. Houby v sušičce není třeba obracet, vzduch se rozprostírá rovnoměrně. Výsledek? Křupavé houby, které se lámou na dotek.

Když nemáte sušičku, zkuste troubu

Nemáte sušičku? Nevadí, i trouba vám skvěle poslouží. Houby rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nastavte troubu na 30 °C. Po dvou hodinách můžete teplotu zvýšit na 50 °C. Aby byly houby dokonale usušené, nezapomeňte je každé tři hodiny obracet. Jakmile se plátky začnou lámat a drolit, máte hotovo.

Jak poznat, že jsou houby správně usušené?

Dobře usušené houby by měly být křehké a lámavé, ale nesmí se lepit. Pokud chcete experimentovat, můžete houby rozdrtit na jemný prášek, který využijete jako originální koření do polévek nebo omáček.

Posledním velmi důležitým krokem je správné skladování. Sušené houby uchovávejte ve vzduchotěsných sklenicích nebo plátěných pytlících. Důležité je, aby k nim nepronikla vlhkost, jinak se mohou zkazit. Na závěr pro vás máme bonusový tip: Do sklenice můžete přidat pár zrnek rýže, která nasaje přebytečnou vlhkost.