3 kuchyňské předměty, které jsou plné bakterií: Zaslouží si pravidelné čištění

Automatický a pákový kávovar

Jestli milujete kávu a máte doma automatický či pákový kávovar, pak zpozorněte. Kávovar může být ideálním prostředím pro růst plísní a kvasinek, zejména pokud se o něj pravidelně nestaráte. 

Zkuste si vzpomenout, kdy jste naposledy čistili nádržku na vodu. A teď si představte, kolik bakterií tam může namnožit, pokud v něm necháváte stát vodu. Je to docela děsivé, že? Udělejte si laskavost a jednou týdně ho pořádně vyčistěte – vaše zdraví vám poděkuje.

Zdroj fotky: Shutterstock

Plastové a dřevěné desky na krájení

Asi jste si nikdy neuvědomili, že desky na krájení, které každý den používáte, mohou obsahovat až 200x více bakterií než toaletní prkénko. Ano, čtete správně. Bakterie jako E. coli nebo salmonela se snadno usadí na povrchu desek, zejména pokud na nich krájíte syrové maso. Kdy jste naposledy svou desku důkladně vydezinfikovali? Stačí ji pořádně umýt horkou vodou a saponátem, nebo použít ocet či jiné přírodní dezinfekční prostředky.

Opakovaně použitelné lahve na vodu

Opakovaně použitelné lahve na vodu jsou ekologickým trendem, který má řadu výhod, ale pokud ji pravidelně nečistíte, můžete si do těla zavést pořádnou dávku bakterií. Věděli jste, že v některých lahvích na vodu se může skrývat až 40tisíckrát více bakterií než na záchodovém prkénku? Šokující, že? 

Takže pokud jste svou lahev nemyli pár dní, je nejvyšší čas ji vyčistit horkou vodou a čisticím prostředkem. A zkuste ji občas namočit do roztoku octa a vody – udělá zázraky!

Není od věci, když budete věnovat trochu času pravidelné údržbě kuchyňských předmětů, které často používáte. Ať už jde o desky na krájení, kávovar nebo lahev na vodu, vaše zdraví je přece na prvním místě. Takže, co říkáte, máte chuť vytáhnout houbičku a pustit se do čištění?