Pomoc při povodních: Jak se stát dobrovolníkem a co dělat

Možná jste to už zažili – stoupající voda, uzavřené silnice a lidé, kteří narychlo opouštějí své domovy. A možná teď cítíte, že chcete přiložit ruku k dílu. Dobrovolníci hrají při takových katastrofách nepostradatelnou roli.

Vaše pomoc na místě může mít mnoho podob. Často jde o fyzickou práci, jako je stavění protipovodňových zábran nebo odklízení trosek. Každý z vás má ale co nabídnout, ať už jde o sílu, zkušenosti, nebo jen ochotu být tam, kde je potřeba.

Co konkrétně můžete dělat?

Než vyrazíte do akce, je dobré si promyslet, jakou formu pomoci můžete nabídnout. Každý z vás má jiné schopnosti a i malá pomoc může znamenat hodně.

Fyzická pomoc 

Jestliže máte fyzickou kondici, můžete se přihlásit k pomoci přímo na místě. Čeká vás pytlování, stavba protipovodňových bariér nebo pomoc při evakuaci. Pokud voda opadne, přijdou na řadu úklidové práce – odstranění naplavenin, trosek, čištění zničených domů.

Řemeslná pomoc 

Pokud máte řemeslné dovednosti, můžete nabídnout ještě větší pomoc. Po povodních bývá nedostatek odborníků, kteří by opravovali poškozené domy. Právě vy s nářadím a zkušenostmi můžete pomoci obnovit domovy těch, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Psychologická podpora 

Možná nemáte fyzickou sílu ani řemeslnické dovednosti, ale i vaše přítomnost může být neocenitelná. Povodně zanechávají lidi nejen bez majetku, ale i v psychickém vypětí. Někdy stačí, že jim nabídnete porozumění, vyslechnete je a podpoříte.

Zdroj fotky: Shutterstock

Jak se zapojit do dobrovolnické pomoci?

Pokud se rozhodnete pomoci, máte několik možností, jak se zapojit. První krok je vždy zjistit, kde je vaše pomoc potřebná. Doporučujeme se obrátit na organizace, které mají zkušenosti s koordinací dobrovolníků. Některé z nich jsou:

  • Člověk v tísni
  • ADRA
  • Český červený kříž
  • Charita ČR
  • Diakonie ČCE

Podívejte se na jejich webové stránky, kde najdete aktuální informace o tom, jak a kde se můžete přihlásit. Nemusíte se bát, že by vaše nabídka pomoci zůstala bez odezvy – každá pomoc je vítaná, ale je potřeba ji koordinovat.

Zdroj fotky: Shutterstock

Co byste měli vědět předtím, než vyrazíte?

Přestože máte chuť okamžitě vyrazit a pomáhat, je důležité, abyste se připravili a dodržovali základní pravidla. V první řadě si uvědomte, že bezpečnost je na prvním místě.

Ochranné pomůcky 

Rukavice, pevná obuv a případně i respirátor jsou nezbytné. V povodněmi zasažených oblastech můžete narazit na nebezpečné látky a trosky, které by vás mohly zranit.

Nezaclánějte záchranným týmům 

Pokud se rozhodnete jet do zasažené oblasti, parkujte mimo obce. Silnice musí zůstat průjezdné pro záchranáře a těžkou techniku.

Nepodceňujte přípravu

Pokud plánujete zůstat na místě delší dobu, informujte se, jestli bude k dispozici ubytování a jídlo. Většinou se však počítá s tím, že po práci odjedete zpět domů.

Pojištění pro dobrovolníky

I když na to asi v první chvíli nemyslíte, pojistka pro dobrovolníky je důležitá. Organizace Hestia nabízí speciální pojištění pro dobrovolníky, které pokrývá úrazy i škody způsobené při výkonu dobrovolnické práce. Pokud se chystáte zapojit do pomoci na delší dobu, rozhodně stojí za zvážení, zda se pojistit.

Pomáhejte efektivně a bezpečně

Dobrovolnická práce je o tom, jak být užiteční v krizových situacích. Nejde jen o fyzickou pomoc, ale také o to, jak se vcítit do situace těch, kterým povodeň vzala domov nebo majetek. Když pomáháte, mějte na paměti, že je důležité dodržovat pokyny a spolupracovat s profesionály, kteří situaci vedou. Ať už máte hodinu nebo celý víkend, vaše pomoc se bude počítat.