Patří ananas na pizzu? A co banány? Švédská Tropicana pizza vás dostane svou bizarností (nebo taky ne)

Švédové a jejich láska k banánům

Asi už víte, že Švédové milují banány. Ale napadlo vás někdy, že by tohle tropické ovoce mohlo skončit na pizze? A ne jen tak ledasjaké – švédská Tropicana pizza je v této severské zemi jednou z nejoblíbenějších. Co na ní Švédy tak fascinuje? Kombinace sladkého banánu, ostrého kari a šťavnatého ananasu. K tomu všemu ještě přidávají uzenou šunku. Zní to bláznivě? Možná. Ale ve Švédsku to frčí.

Pokud si myslíte, že to musí být nějaký omyl, švédská instituce VisitSweden už v roce 2017 na sociální síti X (dříve Twitter) potvrdila, že tomu tak opravdu je. Jedná se vlastně o švédskou verzi pizzy Hawai, ale s přídavkem.

Tropicana pizza by se měla zakázat zákonem

Jakmile se někde objeví něco tak bizarního, jako je švédská Tropicana pizza, lidé na sociálních sítích neváhají vyjádřit své názory. A ty jsou opravdu všelijaké. Někdo říká, že je to kulinářské mistrovství, jiní zase, že by se tahle pizza měla zakázat zákonem.

„Měl jsem pizzu s banánem a kari několikrát ve Švédsku a upřímně, je to překvapivě dobré – podivně lepší, než byste čekali!“ napsal své dojmy na síti X americký e-sportovec Andrew Campbell.

Ale pak tu máme i jiné názory. „Ne, ne, všechno na té pizze je dobré, kromě banánu. Není to vůbec podobné Havajské. Tohle je, jako by někdo násilím přidal smoothie na pizzu,” uvedl Paul z BuzzFeedu, který byl švédskou pizzou naprosto šokován.

Švédské pizzy: Ještě podivnější, než si myslíte

A kdyby vám banán na pizze připadal málo podivný, musíme vás ještě informovat, že některé švédské pizzerie do této pizzy přidávají další bizarní ingredience. Co takhle arašídy nebo krevety? Ano, i to je možné. A věřte, že tohle už je úplně jiný level experimentování.