Berete si z útulku staršího psa? Těchto 10 věcí byste měli vědět

Starší pejsek bude možná potřebovat znovu vycvičit

I když je pravděpodobné, že starší pes už má nějaké základní dovednosti, každý pes je jiný. Pokud žil na ulici nebo v nevyhovujících podmínkách, budete muset začít s výcvikem od nuly. Buďte trpěliví a dejte pejskovi čas na to, aby se přizpůsobil novému prostředí i pravidlům.

Je méně náročný na pohyb

Starší pes často nepotřebuje tolik pohybu jako mladší psi. Pro méně aktivní majitele to může být výhoda, ale nezapomeňte, že i starší pes potřebuje pravidelné procházky a pohyb. Konzultujte s veterinářem, jaký typ a množství cvičení je pro vašeho čtyřnohého miláčka nejlepší.

Zdroj fotky: Shutterstock

Potřebuje více spánku

Starší pes obvykle spí více než mladší pejsci. To je zcela normální a neznamená to nutně zdravotní problém. Vždy je ale dobré konzultovat s veterinářem, pokud máte obavy o jeho zdravotní stav.

Vyžaduje delší adaptaci

Starší pes potřebuje více času na adaptaci na nový domov nežli štěňátko. Může být zmatený nebo smutný ztrátou předchozího domova. Pomozte mu postupně si zvykat na nové prostředí a vytvořte mu pocit bezpečí.

Počítejte s vyššími náklady na zdraví

Starší pejsek často potřebuje více zdravotní péče, což znamená vyšší finanční náklady za veterináře. Také byste měli zvážit vytvoření rezervy pro nečekané výdaje.

Připravte se na nevyhnutelné

Přijetí staršího psa znamená, že se musíte připravit na jeho odchod dříve než u mladšího pejska. Je důležité, aby celá rodina, včetně dětí, byla připravena na tuto skutečnost. Plánujte, jak budete zvládat jeho ztrátu a jak ji vysvětlíte dětem.

Dejte na rady odborníků

Obrátit se můžete na spoustu odborníků, kteří vám mohou pomoci s péčí o starší psy. Využijte internetu a sociálních sítí, kde najdete mnoho rad a podporu od ostatních majitelů starších psů. Odborníci na chování psů vám mohou poskytnout cenné rady a techniky, jak zvládat specifické potřeby staršího psa.

Nelitujte svého rozhodnutí

Starší psi jsou neuvěřitelně vděční a láskyplní. I když může být péče o ně náročnější, věřte, že vám svou lásku mnohokrát vrátí. Uchovávejte si vzpomínky na každičký krásný moment, který s ním prožijete. Starší pes může přinést do vašeho života nezměrné štěstí a klid.