Jaká je nejnebezpečnější chemikálie na světě? Odpověď vás zaskočí. Je jiná, než byste čekali

A pak je tu chlortrifluorid, ultrakorozivní plyn, který exploduje při kontaktu s běžnými materiály, jako je voda nebo písek. Navzdory těmto děsivým chemikáliím je skutečným nebezpečím, které postihuje každodenní život, něco mnohem běžnějšího. O co se konkrétně jedná?

Každý rok se více než 100 000 lidí ve Spojených státech nechtěně otráví běžnými domácími chemikáliemi, jako je bělidlo a dezinfekční prostředky. Přestože tyto látky působí pomaleji a jsou méně toxické než VX, mohou být při špatném zacházení smrtelné. Některé domácí chemikálie jsou obzvlášť nebezpečné, když se smíchají. Například kombinace čističe odpadů a bělidla uvolňuje jedovatý chlór.

Zdroj fotky: Shutterstock

Podle Richarda Webba, odborníka na chemii z Univerzity v Cardiffu, bychom měli rozlišovat mezi nebezpečím a rizikem. „Nebezpečí je něco, co má potenciál způsobit škodu. Riziko je pravděpodobnost, že k této škodě dojde a její závažnost,“ vysvětluje Webb. To znamená, že nebezpečí je dáno vlastnostmi chemikálie, zatímco riziko závisí na tom, jak tuto chemikálii používáte.

Správné skladování a používání chemikálií v domácnosti je prostě základ. Například kuchyňský nůž může být také velmi nebezpečný, pokud není správně uložen nebo používán. I běžná kuchyňská sůl je dobrým příkladem. V malém množství je nezbytná pro udržení správné rovnováhy iontů v těle, ale nadměrné solení může způsobit vážné zdravotní problémy.