Když se řekne štědrovečerní pokrm, vybaví se nám náš český kapr a bramborový salát a potom možná americký nadívaný krocan. Víte ale, co se jí na Štědrý večer třeba v takové Venezuele? Pojďte si s námi udělat vánoční gastrologický výlet do nejrůznějších koutů světa.

Pokud rádi cestujete, ať už skutečně či virtuálně u cestopisů, nebo milujete změnu, můžete si letošní Vánoce ozvláštnit a některou ze zahraničních vánočních lahůdek si připravit. Ke každé zemi přikládáme odkaz na recept na některé z místních vánočních jídel. Možná budete potřebovat slovník, ale věřte, že to bude stát za to. Dobrou chuť!

Francie

V říši kulinářských skvostů, jakou Francie nepochybně je, se vánoční jídlo liší kraj od kraje. Na francouzské štědrovečerní tabuli byste našli například předkrmy z hřebenatek, sýru a smetany, nebo typické foie gras (husí či kachní játra). Hlavní chod mívá většinou podobu pečené husy nadívané kaštany, ale setkat se můžete i s krocanem, hovězím nebo jehněčím pečeným masem. Jako sladká tečka za vánočním hodováním se nabízí lahodný zákusek – roláda, která vypadá jako polínko, tzv. Buche de Noel.

Pokračujte na další straně.