Chcete vědět, jak dlouho budete žít? Napoví vám tento jednoduchý test

Jak na to? Najděte si klidné místo, kde se postavte na jednu nohu, aniž byste se něčeho drželi. Pokud vydržíte stát na jedné noze s druhou nohou pokrčenou za sebou a s rukama u těla po dobu 10 sekund, vaše šance na dlouhý život jsou velmi dobré.

Rovnováha je důležitá, říkají vědci

Test rovnováhy výše provedla Klinika cvičební medicíny v Rio de Janeiru celkem 1 700 účastnících. Výsledky ukázaly, že ti, kteří nevydrželi stát na jedné noze 10 sekund, měli o 84 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí během sedmiletého sledování než ti, kteří test zvládli.

Zdroj fotky: Shutterstock

„Stárnutí je spojeno s postupným poklesem fyzické kondice a zhoršením složek aerobní i anaerobní kondice, včetně svalové síly, síly, flexibility, rovnováhy a tělesné kompozice. Kombinace sarkopenické obezity a ztráty flexibility a rovnováhy je pro celkové zdraví velmi škodlivá a činí starší dospělé náchylnějšími k pádům a dalším vážným zdravotním problémům,” vysvětlil člen výzkumného týmu Dr. Claudio Araujo.

Pády jsou přitom celosvětově druhou nejčastější příčinou neúmyslných úmrtí a jsou zodpovědné za přibližně 684 000 zemřelých lidí ročně. Proto je udržení dobré rovnováhy a svalové síly zásadní pro prevenci pádů a prodloužení života.