Nejhorší spánkové polohy neblaze ovlivňují naše zdraví. Vyhněte se poloze plodu či volného pádu

Poloha plodu

Další rizikovou pozicí při spánku je poloha plodu, při které spíte na boku s koleny přitaženými k tělu. Spánková expertka Sammy Margo upozorňuje, že tato pozice může způsobit bolest krku, pokud nemáte hlavu správně podepřenou polštářem. Při této spánkové poloze dále doporučuje vložit mezi kolena polštář, aby vaše kyčle zůstaly v neutrální pozici.

Spánková poloha na vojáka

Spousta lidí s oblibou spí v poloze na vojáka – tedy na zádech s rukama podél těla, podobně jako voják stojící v pozoru. Tato poloha při spaní často zhoršuje chrápání nebo spánkovou apnoe, což jsou stavy, které výrazně ovlivňují kvalitu vašeho spánku a celkové zdraví.

Spánek v poloze na vojáka také zhoršuje pálení žáhy, protože žaludeční kyseliny mohou snáze vystupovat do jícnu. Dalším problémem je, že tato poloha vede k bolestem v dolní části zad. Řešením pro zmírnění těchto problémů je spaní s polštářem pod koleny, který snižuje napětí v dolní části zad tím, že udržuje přirozené zakřivení páteře. Také vám pomůže speciální ortopedický polštář pod hlavou, který zajistí lepší podporu krku.

Zdroj fotky: Shutterstock

 

Poloha hvězdice

Spánek v pozici „hvězdice“, kdy ležíte na zádech s roztaženýma rukama a nohama, může podle spánkové expertky Sammy Margo zvyšovat pravděpodobnost nočních můr. Tato pozice vede také k nepohodlí v oblasti ramen a dolní části zad, protože tělo při ní není rovnoměrně podepřené.

Poloha dřeva

Spánek v pozici dřeva, kdy ležíte na boku s rukama a nohama rovně dolů, může způsobit bolest ramen. Tato poloha totiž vyvíjí tlak na ramena a může vést k jejich napětí a bolesti, zejména pokud spíte na tvrdé matraci nebo nemáte dostatečně měkký polštář.

Pokud preferujete spánek na boku, spánková expertka Sammy Margo doporučuje použít ergonomický polštář, který podpoří hlavu a krk, a také vložit mezi kolena polštář, aby se snížil tlak na kyčle a dolní část zad. Tímto způsobem můžete minimalizovat riziko bolestí a zajistit si pohodlnější a zdravější spánek.

Správná spánková pozice je důležitá pro kvalitní odpočinek a celkové zdraví. Pokud máte problémy se spaním nebo bolesti, zvažte změnu vaší spánkové pozice a využijte doporučení odborníků pro lepší a zdravější spánek.

Zdroj: Ladbible.com, Verywellhealth.com