Co se stane s vaším tělem, když vysadíte kofein?

Náladovost a podrážděnost

Kofein ovlivňuje neurotransmitery v mozku, které regulují náladu, jako je dopamin a serotonin. Když přestanete konzumovat kofein, hladiny těchto neurotransmiterů mohou klesnout, což může vést k pocitům deprese nebo podrážděnosti.

Změny v trávení

Kofein stimuluje produkci žaludečních kyselin a zrychluje pohyb střev. Při jeho vysazení může dojít ke zpomalení trávení a případně k zácpě. Někteří lidé také pociťují změny v chuti k jídlu.

Zdroj fotky: Shutterstock

Zhoršení koncentrace a kognitivních funkcí

Kofein zlepšuje kognitivní funkce tím, že zvyšuje hladinu adrenalinu a blokuje adenosin. Při jeho vysazení může dojít ke snížení schopnosti soustředit se a provádět mentálně náročné úkoly.

Zvýšená citlivost na bolest

Kofein má mírné analgetické vlastnosti a při jeho vysazení může dojít ke zvýšení citlivosti na bolest. Tento efekt může být zvláště výrazný u lidí, kteří pravidelně konzumují velké množství kofeinu.

Pro mnoho lidí je vysazení kofeinu obtížné, ale výhody mohou být značné. Snížení závislosti na kofeinu může vést ke stabilnější energetické hladině, lepšímu spánku a celkově lepšímu zdraví. Pokud zvažujete vysazení kofeinu, je důležité to dělat postupně, aby se minimalizovaly negativní symptomy.

Abyste lépe pochopili, jak kofein a jeho vysazení ovlivňuje lidské tělo, doporučujeme shlédnout informativní video, které detailně vysvětluje všechny změny.