Sexuální abstinence: Riziko pro zdraví a psychickou pohodu

Psychické dopady a úzkosti

Dalším významným rizikem sexuální abstinence jsou psychické dopady, včetně zvýšeného stresu a úzkosti. Sex je často vnímán jako přirozený prostředek ke zmírnění stresu díky uvolňování endorfinů a dalších hormonů, které přispívají k pocitu štěstí a uvolnění. Absence těchto přirozených mechanismů uvolňování napětí může vést k nárůstu stresu a úzkostných stavů, což může negativně ovlivnit celkovou kvalitu života.

Zdroj fotky: Shutterstock

Zhoršení kvality spánku

Sexuální aktivita má také významný vliv na kvalitu spánku. Orgasmus vede k uvolňování hormonů, jako je oxytocin a prolaktin, které podporují relaxaci a usnadňují usínání. Lidé, kteří mají pravidelný sexuální život, často uvádějí, že po sexu lépe spí. Naopak, dlouhodobá absence sexu může vést k problémům se spánkem, včetně obtíží s usínáním a častým probouzením během noci.

Snížená imunita

Dalším méně známým rizikem je snížení imunitní funkce. Výzkumy naznačují, že pravidelná sexuální aktivita může posilovat imunitní systém. Během sexuální aktivity dochází k uvolňování imunoglobulinu A, protilátky, která pomáhá chránit tělo před infekcemi. Absence sexu tak může vést ke snížené produkci této protilátky a zvýšit náchylnost k nemocem.

Sociální a vztahové důsledky

Sexuální abstinence může mít také sociální a vztahové důsledky. Intimita je důležitou součástí mnoha partnerských vztahů a její nedostatek může vést k napětí a nespokojenosti mezi partnery. Nedostatek fyzického kontaktu může také vést k pocitům osamělosti a izolace, což může dále prohloubit psychické problémy.

Zdroj fotky: Shutterstock

Dopady na kardiovaskulární zdraví

Pravidelná sexuální aktivita je spojena s lepším kardiovaskulárním zdravím. Studie ukazují, že sexuálně aktivní lidé mají nižší riziko srdečních onemocnění a lepší krevní oběh. Sexuální aktivita zvyšuje srdeční tep a zlepšuje průtok krve, což je prospěšné pro zdraví srdce. Nedostatek sexuální aktivity může naopak vést ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních problémů.