Kdo touto křižovatkou projede jako první? 90 % řidičů v odpovědi chybuje

Správné řešení vás překvapí

Podle pravidel silničního provozu má přednost vozidlo odbočující vpravo. Řidič tohoto vozidla si může navíc vybrat, do kterého ze dvou pruhů za křižovatkou se zařadí. Naopak, řidič odbočující vlevo musí dát přednost všem protijedoucím vozidlům, tedy i tomu, které odbočuje vpravo.

Toto pravidlo je zakotveno v zákoně, konkrétně v paragrafu 21, odstavec 5: „Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům.“

Co to znamená v praxi?

V praxi to znamená, že vždy, když se nacházíte v situaci, kdy odbočujete vlevo a proti vám jede auto, které míří vpravo, musíte zastavit a nechat ho projet. Tento princip platí nejen pro motorová vozidla, ale i pro cyklisty a další účastníky silničního provozu.

Odpověděli jste správně? Pokud ano, gratulujeme vám. Patříte mezi pouhých 10 % řidičů.

A teď, když znáte správnou odpověď, zkuste si představit další scénáře na silnici. Dokážete správně určit přednost i v jiných situacích? Znalost pravidel silničního provozu je podstatná pro bezpečné řízení. Proto bychom se měli neustále vzdělávat a osvěžovat své znalosti, abychom se na silnicích vyhnuli nepříjemným situacím a nehodám.