Zbavte se zavodněného organismu: Přinášíme 6 jednoduchých kroků ke zdravějšímu tělu

Pijte víc vody a vyhněte se dehydrataci

Možná to zní paradoxně, ale nedostatečný příjem tekutin může vést k tomu, že vaše tělo začne vodu zadržovat. Pravidelný pitný režim je proto zcela zásadní. Vyhýbejte se však kofeinovým nápojům, které mohou dehydratovat. Místo nich pijte vodu, bylinné čaje nebo ovocné šťávy.

Snižte příjem sodíku a zbavte se přebytečné vody

Nadměrný příjem soli je jedním z hlavních důvodů zadržování vody. Zpracované potraviny často obsahují skryté množství sodíku, proto sledujte jejich nutriční hodnoty a raději se jim vyhýbejte. Místo běžné soli zkuste mořskou nebo himalájskou sůl, případně chlorid draselný, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin.

Zdroj fotky: Shutterstock

Draslík – váš klíč k rovnováze tekutin

Draslík je důležitý elektrolyt, který pomáhá regulovat množství vody v těle. Zvýšený příjem draslíku může pomoci vašemu tělu vyplavit přebytečný sodík, což zmírní otoky. Mezi bohaté zdroje draslíku patří meloun, brambory, banány a avokádo.

Hořčík pro správnou funkci těla

Hořčík je nezbytný pro správné fungování vašeho těla a jeho nedostatek může vést k zadržování vody. Potraviny bohaté na hořčík zahrnují čokoládu, listovou zeleninu, ořechy a celozrnné obiloviny. Odborníci doporučují také užívání doplňků stravy s obsahem hořčíku.

Vyhýbejte se umělým sladidlům a zpracovaným potravinám

Umělá sladidla a zpracované potraviny mohou narušovat fungování vašich jater a ledvin, což vede k zadržování tekutin. Tyto potraviny často obsahují vysoké množství sodíku a cukru, což dále přispívá k otokům. Detoxikujte své tělo pravidelně pomocí čerstvých zeleninových a ovocných džusů a vyhýbejte se těmto škodlivým látkám.

Zadržování vody v těle může být nepříjemné, ale pomocí těchto jednoduchých změn ve stravování a životním stylu můžete tento problém účinně řešit. Snížení příjmu sodíku, dostatek vitamínu B6, draslíku a hořčíku, pravidelný příjem tekutin a vyhýbání se umělým sladidlům a zpracovaným potravinám vám pomůže dosáhnout rovnováhy tekutin ve vašem těle a předejít nepříjemným otokům. Vyzkoušejte tyto tipy a budete se cítit lépe a zdravěji.