Typy cukru
Věděli jste, že máme několik tipů cukru? Pokud v tom máte menší zmatek, níže jsme si pro vás připravili krátký přehled:
- Sacharóza: Běžný stolní cukr, složený z glukózy a fruktózy. Získává se převážně z cukrové třtiny nebo cukrové řepy.
- Glukóza: Jednoduchý cukr, který tělo využívá jako hlavní zdroj energie.
- Fruktóza: Nachází se především v ovoci a medu. Je sladší než glukóza.
- Laktóza: Mléčný cukr, skládající se z glukózy a galaktózy.
Když jíme cukr, v našem těle probíhá několik fyziologických procesů. Tyto procesy zahrnují trávení, absorpci a metabolismus cukru, což ovlivňuje různé tělesné systémy a funkce. Ve videu níže se dozvíte velmi užitečné informace, které třeba i vás přesvědčí o tom, že je potřeba cukr konzumovat s mírou a upřednostňovat zdravější zdroje sacharidů, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné produkty.