Tři zlozvyky, kterými si zbytečně ničíte zuby. Raději se jim vyhněte

Skřípání zubů

Skřípání zubů, známé také jako bruxismus, může vést k opotřebení zubní skloviny, přecitlivělosti zubů a trvalému poškození. Lidé, kteří skřípají zuby, často trpí bolestmi čelistí a hlavy. Pokud se v noci budíte s bolavými zuby nebo čelistmi, mohlo by se jednat právě o tento problém.

Používání párátek

Párátka mohou vypadat jako neškodný nástroj pro odstranění zbytků jídla z mezizubních prostor, ale mohou způsobit více škody než užitku.

„Používání párátek může vést k poranění a ústupu dásní, stejně jako k citlivým zubům a v nejhorším případě k zánětům,“ varuje doktor Jian. Bezpečnější alternativou jsou podle něj mezizubní kartáčky nebo zubní nitě.

Kousání nehtů

Kousání nehtů je zlozvyk, který může poškodit nejen vaše nehty, ale i zuby. „Kousání nehtů může způsobit prasknutí či zlomení zubu a také přecitlivělost,“ vysvětluje doktor Jian. Tento zlozvyk také zvyšuje riziko zavlečení bakterií do úst, což může vést k infekcím.

Zdroj fotky: Shutterstock

Chcete mít zdravé zuby? Zaměřte se i na to, co jíte

Nejde o to se vyvarovat jenom špatným návykům. Myslet bychom měli i na správnou stravu, která může výrazně ovlivnit zdraví našich zubů. Zubařka Krystyna Wilczynski doporučuje snížit spotřebu bublinkových a kofeinových nápojů a do jídelníčku přidat více následujících potravin, které posilují zuby.

Sýr: Studie ukazují, že konzumace sýra zvyšuje hladinu pH v ústech a snižuje tvorbu zubního kazu. Obsahuje také vápník a bílkoviny, které jsou skvělé pro pevnost skloviny.

Dýňová semínka: Jsou plná živin a vitamínů, které prospívají zdraví zubů a dásní. Obsahují zinek, železo a hořčík, které posilují zubní sklovinu a zabraňují vzniku kazů.

Mandle: Mandle jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin a mají nízký obsah cukru, což je činí skvělým mlsáním pro zdravé zuby.

Probiotika: Tyto živé bakterie, které se nacházejí v jogurtech, kefírech či dalších zakysaných produktech, pomáhají chránit před zánětem dásní a tvorbou zubního plaku.

Zelený čaj: Pití zeleného čaje snižuje množství bakterií a toxických látek v ústech. Zelený čaj je také bohatý na fluorid, který posiluje zuby.

Zdravé zuby nejsou samozřejmostí. Abychom měli výstavní chrup, vyžaduje to naši péči a pozornost. Vyvarujte se skřípání zubů, používání párátek a kousání nehtů. Dbejte na svou stravu a vybírejte potraviny, které podporují zdraví vašich zubů. Za ten krásný úsměv to přece stojí!

Zdroj: Dailymail.co.uk, Tiktok.com/@drweijian