Více energie
Když vyměníte bílou mouku za tu celozrnnou, která je skvělým zdrojem železa, hořčíků a vitamínů skupiny B, najednou se dostaví obrovský přísun energie. Mnoho lidí, kteří denně konzumují bílou mouku, trpí nedostatkem hořčíku, což právě způsobuje únavu.
Lepší trávení
Celozrnná mouka je také velmi prospěšná pro naše trávení. Je to z toho důvodu, že obsahuje vlákninu, která přímo působí na naše trávicí ústrojí a zajišťuje jeho správné fungování. Když trávení nefunguje tak, jak by mělo, mohou se dostavit nepříjemné zažívací potíže jako například zácpa.
Změna nálady
Nezdravé sacharidy, které jsme do těla dostávaly, ovlivňovaly dokonce i naši náladu. I přesto, že ze sebe po jejich vysazení budete mít dobrý pocit, možná nebudete mít tak úplně dobrou náladu. Mohou za to právě rafinované i nerafinované sacharidy, které zvyšují v mozku hladinu serotoninu, a právě ten stojí za naší dobrou náladou.
Změna tvarů
Snížení sacharidů jde ruku v ruce s hubnutím. Jenže nenechte se zmást, i když se radujete, že ručička váhy jako mávnutím kouzelného proutku ukazuje nižší číslo, je to jen úbytek vody, nikoliv tuků.
Ochrana před nemocemi
V tomto případě je nutné snížit příjem rafinovaných sacharidů, které zvyšují hladinu mastných kyselin v organismu, což znamená, že zvyšují riziko srdečního onemocnění a diabetu 2. typu. Na místo těch rafinovaných do svého jídelníčku zařaďte celozrnné, které naopak snižují hladinu cholesterolu, a tím snížíte riziko srdečního onemocnění, obezity, diabetu 2. typu a mozkové mrtvice.