7 méně známých faktů o líbání. O tomhle jste věděli?

Líbání do vztahu prostě patří! Věděla jste třeba, že většina lidí si dokáže vzpomenout až na 90 procent podrobností prvního společného polibku? Anebo že 59 procent mužů a 66 procent žen je po prvním špatném polibku méně přitahováno svým potenciálním partnerem? Další zajímavá fakta o líbání, která jste možná nevěděla, se dozvíte v tomto článku!

Líbání posiluje imunitní systém

Pokud se budete se svým partnerem líbat déle než deset sekund, vyměníte si mezi sebou až 80 milionů bakterií. Tímto způsobem si tak můžete posílit svůj imunitní systém. Jelikož se bakteriím dobrovolně vystavíte, vaše tělo si proti nim vytvoří protilátky, což následně vede k lepší imunitě a prevenci onemocnění.

Líbáním si zajistíte zdravější zuby

Zvýšená produkce slin, která je neoddělitelnou součástí líbání, může být pro zdraví vaší ústní dutiny velkým přínosem. Líbání stimuluje slinné žlázy a sliny pomáhají vyrovnat kyselost ústního prostředí. Líbání navíc zamezuje kažení zubů, které je způsobeno kyselými vedlejšími produkty, které se tvoří, když bakterie rozkládají sacharidy.

Líbejte se ale pouze s člověkem, který dodržuje zubní hygienu. Pokud kartáček neviděl ani z rychlíku a páchne mu z úst, buďte opatrná. Neboť v tomto případě může být líbání dvojsečnou zbraní. Partner vám může prostřednictvím líbání předat třeba bakterie, které způsobují onemocnění dásní.

Zdroj: Shutterstock.com

Líbání váš mozek zaplaví příjemnými chemickými látkami

Není novinkou, že líbání příznivě ovlivňuje vaše psychické i fyzické zdraví. Během líbání se totiž do vašeho těla vyplavuje hormon lásky, věrnosti a důvěry oxytocin a také hormon štěstí dopamin. Hormon oxytocin se uvolňuje také během sexu nebo kojení. Dopamin je navíc odpovědný za regulaci nálady, chování, spánku a poznávání, a zároveň pomáhá s rozhodováním a kreativitou.

Líbání prodlužuje život a zvyšuje průměrný příjem mužů

Líbání prodlužuje život a zajistí vám více peněz. Alespoň to tvrdí výzkum německých lékařů a psychologů pod vedením Dr. Arthura Szabo. Tito odborníci došli k závěru, že muži, kteří políbili své přítelkyně nebo manželky každé ráno, žijí v průměru o pět let déle než ti, kteří to nedělali.

Tento výzkum dále zjistil, že muži, kteří své partnerky před odchodem do práce ráno políbí, jsou méně nemocní, po cestě k zaměstnavateli mají nižší nehodovost, a dokonce v průměru vydělají o 20 až 30 procent více než muži, kteří své partnerky po ránu nelíbají. Dámy, to trochu stojí za snahu, že ano?

Líbání snižuje krevní tlak a cholesterol

Líbání má na vaše fyzické zdraví velmi pozitivní vliv. Snižuje například krevní tlak, rozšiřuje cévy nebo snižuje produkci hormonu kortizolu, který souvisí s přírůstkem hmotnosti, vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Takže i když dodržujete správný jídelníček a pravidelně se hýbete, v zájmu svého zdraví nezapomeňte ani na pravidelné líbání!

Zdroj: Shutterstock.com

Líbáním si procvičíte svaly obličeje

Minutovým líbáním spálíte až 26 kalorií. Další zajímavostí je, že při líbání používáte až 30 obličejových svalů a 112 posturálních svalů. Líbání vám tak pomůže vyhladit linie a vrásky, zpevnit svaly na krku a čelisti, a vylepšit tedy atraktivitu vašeho obličeje.

Líbání snižuje stres

Pokud jste často ve stresu, líbejte se. Výměna láskyplné komunikace s vaším partnerem vám může navodit příjemné uklidňující pocity. Podle vědců dotek a fyzická náklonnost obecně dokáže snížit reakce na stresové situace. Tak směle do toho! Líbejte se (nejen) a mějte se rádi!

Pokračování článku níže...