Mluvení ze spaní: Nejčastěji na někoho voláme nebo něco někomu vysvětlujeme

Ze spánku alespoň jednou v životě mluvil každý z nás. Ve spánku říkáme celá slova a mnohdy i věty, nesrozumitelně mumláme, pláčeme i křičíme. Z jakého důvodu však k nočnímu mluvení dochází a říká ten, kdo touto samomluvou trpí, skutečně pravdu?

Mluvení ze spaní není psychickou poruchou

Ze spánku mluví snad všichni z nás. Pokud je to i váš případ, nemusíte se bát toho, že jde o psychickou poruchu. Přesný původ mluvení ze spaní neboli somnilogie však vědci ani v dnešní době neznají. Poukazují ale na to, že mezi jeho hlavní spouštěče patří nedostatek spánku, nadměrný stres, psychické rozpoložení nebo konzumace alkoholu, drog či některých léků.

Noční samomluvou trpí nejčastěji děti a muži

K mluvení ze spaní dochází ve všech fázích spánku. U svého partnera si jej všimnete pravděpodobně ve spánkové fázi REM, kdy je jeho mluvený noční projev nejsrozumitelnější. Zajímavostí rovněž je, že mluvením ze spaní častěji trpí děti nežli dospělí. V dospělosti je pak noční samomluva spíše doménou mužů nežli žen.

Zdroj: Shutterstock.com

Slova, která vyslovujeme, nedávají smysl

Máte partnera, který mluví ze spaní? Jestli si myslíte, že díky jeho noční samomluvě odhalíte jeho nejniternější tajemství, podle vědců jste vedle. Spánkový specialista Michael Breus ve své knize The Power of When poukazuje na to, že člověk mluvením ve spánku rozhodne neprozrazuje to, co má rád nebo co si myslí.

Podle Michaela Breuse slova nebo dokonce věty, které ve spánku vyslovíme, nedávají smysl. Tato slova nemají pro spícího člověka skutečný význam, neví totiž, co říká.

V dospělosti může mluvení ze spaní souviset s dalšími zdravotními problémy

V dospělém věku nemusí mluvení ze spaní přijít jenom samo o sobě. V mnohých případech má souvislost s některými zdravotními problémy, jako je například spánková apnoe. Noční samomluva však u vás může existovat také spolu s dalšími spánkovými problémy, k nimž patří třeba náměsíčnost nebo noční děsy.

Zdroj: Shutterstock.com

Mluvení ze spaní dokazuje, že mozek je aktivní i v noci

Na noční samomluvu se zaměřili také vědci z Pařížské univerzity. Podle nich je náš mozek aktivní i v průběhu noci, kdy třídí a uklízí všechny informace nashromážděné v průběhu předchozího dne. Právě proto máme tendenci ve spánku mluvit, ale i křičet nebo plakat.

Francouzští vědci tvrdí, že ve spánku nejčastěji na někoho voláme nebo něco někomu vysvětlujeme. A jaké je nejčastější slovo, které ve spánku řekneme? Obyčejné „NE“.

Tipy, jak přestat mluvit ze spaní

1. V průběhu dne se vyhýbejte stresu. Jelikož spouštěčem mluvení ze spaní může být právě stres, zkuste omezit stresové situace na minimum.

2. Nepijte před spaním alkohol. Mezi pitím alkoholu a mluvením ze spánku je velké rovnítko. Na dobrou noc si tak raději dejte mléko s medem nebo zelený čaj.

3. Snažte se být v psychické pohodě. Sklony k mluvení ve spánku mají také lidé trpící úzkostnými či depresivními stavy. Pokud je to tedy možné, buďte psychicky vyrovnaní.

4. Dodržujte spánkovou hygienu. Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu. Neponocujte. Spěte alespoň šest až osm hodin denně. Dobrou prevencí mluvení ze spaní je totiž především kvalitní a vydatný spánek.

Pokračování článku níže...