Šetrné bělení zubů přírodní cestou: Tohle můžete klidně vyzkoušet i doma

Tmavší sklovina a skvrny na zubech nám kazí úsměv. Abychom se mohli zase smát od ucha k uchu, řešením je bělení zubů. Pokud nechcete utrácet za návštěvu zubaře či nákup bělicích pásků, můžete si zuby vybělit v pohodlí domova pomocí šetrnějších přírodních přípravků. Skvěle funguje například kokosový olej, jedlá soda nebo hřebíček. Jak tedy na to?

Za nehezké zbarvení zubů může celá řada faktorů

Proč nám zuby tmavnou a žloutnou? Za nehezké zbarvení zubů můžeme často poděkovat naší genetické výbavě. Na vině je ovšem i nedostatečná hygiena nebo nezdravý životní styl. Barvu zubů totiž ovlivňuje kouření i časté pití červeného vína. Tmavší sklovinu a skvrny na zubech mají také milovníci kávy, černého čaje, sycených nápojů či čokolády.

Zdroj: Shutterstock.com

Přírodní šetrné bělení zubů

Abyste měli zase zuby bílé jako perličky, zkuste si je nechat vybělit. Kromě drahé návštěvy dentisty či nákupu bělicích pásků nebo bělicí pasty zkuste vsadit na mnohem šetrnější přírodní bělení. Bělicí pásky či pasty s bělícími účinky často obsahují abraziva nebo peroxid vodíku, které poškozují zubní sklovinu. Zapomeňte tedy na bělicí prostředky, které jsou k dostání v obchodech a zkuste si své zuby šetrněji vybělit následujícími přírodními přípravky.

Vyzkoušejte kokosový olej

Kokosový olej je úžasným pomocníkem při bělení zubů. Nejprve si vyčistěte zuby klasickým způsobem. Na své zuby si následně kartáčkem naneste kokosový olej, který necháte až 10 minut působit. Na závěr si svá ústa pečlivě vypláchněte vodou.

Zdroj: Shutterstock.com

Sáhněte po hřebíčku v kombinaci s olivovým olejem

Naložte hřebíček zhruba na jeden týden do olivového oleje. Poté toto koření rozdrťte a používejte jej zhruba třikrát týdně stejně jako klasickou zubní pastu. Hřebíček vám pomůže nejen k přirozenému vybělení zubů, díky svým antibakteriálním účinkům navíc působí proti bolesti zubů a posiluje dásně.

Pravidelně žvýkejte i některé bylinky

Abyste měli bělejší zuby, pomohou vám k tomu i některé bylinky. Pokud pěstujete na zahrádce nebo doma na parapetu mátu, bazalku či šalvěj, je to pro vás velké plus. Utrhněte si každý den z těchto rostlinek pár lístků a několik minut je žvýkejte v ústech.

S bělením vám pomohou i jahody

Ideálním ovocem pro přírodní bělení zubů jsou překvapivě jahody. Tyto chutné červené plody totiž zahrnují enzym, který je přirozeným zubním bělidlem. Jak tedy jahody použít? Toto ovoce rozmačkejte a naneste kartáčkem na své zuby v co nejsilnější vrstvě. Jahody nechte působit 2 až 3 minuty, potom svá ústa vypláchněte vodou. Aby kyseliny obsažené v jahodách nepoškodily zubní sklovinu, vyčistěte si na závěr své zuby kvalitní pastou s fluoridem.

Zdroj: Shutterstock.com

Vsaďte na všemocnou jedlou sodu

V rámci šetrnějšího bělení zubů můžete použít také klasickou jedlou sodu, která nejen bělí, ale i ničí bakterie a zlepšuje dech. Jedlou sodu si můžete každý druhý den přisypávat před čištěním na pastu na zuby. Jednou týdně si můžete své zuby vybělit také kombinací jedlé sody a kuchyňské soli, které nanesete na kartáček a použijete stejně jako pastu.

Zapomeňte na ocet a citron

Spousta babských rad říká, že zuby nádherně vybělíte pomocí octu či citronu. To je sice pravda, ale zároveň si výrazně poškodíte zubní sklovinu. Naleptaná sklovina přitom představuje ideální cíl pro bakterie, které zapříčiňují vznik zubního kazu. Na použití octu a citronu při bělení zubů tedy raději zapomeňte.

Pokračování článku níže...